Monday 21 October 2013

My first delicious cake...

Assalamualaikum....

Hype...syukur alhamdulillah...ni first posting ak kt blog ni...benda yg ak nk cite adalah tentang kek pertama ak...benda simple jer..tp ak suka sgt kek ni...siap penah buat jual lg...dassat kan...hehehe...

kek yg ak cite ni..kek coklat kukus lembab dengan coklat ganache...mmg terbaik la... siap bg bakal mak mertua lg...tu dlu la..skrg dh jd mak mertua dh...hehehe...

resipi ni ak amek kak blog kak madiha...skrg blog dia lg best resipi..mcm2 ada...geram lak ak tgk...rs nk cuba sume resipi yg kak madiha tu buat...simple dan sedap...


meh ak akongsi skit resipi dia....walaupon korg dh tau crnya...tp still nk kongsi...sbb ak suka resipi yg simple dan senang..almaklum la...ak ni wanita berkerja...sume nk mudah dan cepat..lg2 bila dh ad anak...tgn lg kena pantas bergerak...

skrg smpat nk buat blog..sbb anak p ajar anta kt umah org...nanti dh naik kerja x la kekok sgt rsnya..hehehe...

ni la yang ak cite..tp gambr ni ak amek kt google je...tp mmg sm..serius....


  • Kek COKLAT LEMBAB (KUKUS) Sumber : Zaima
    Bahan-Bahan:
    1 cawan serbuk koko 1 cawan gula pasir 1 cawan susu cair 1 cawan minyak masak 1/2 cawan susu manis 1 2/3 cawan tepung gandum (resepi asal 1 ¼ cwn) 1 tsp baking powder 1 tsp soda bicarbonate 3 biji telur
    Cara-caranya :
    -Campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
    -Panaskan periuk kukus berisi air secukupnya. -Tepung, soda bicarbonate dan baking powder di ayak bersama. -Telur dipukul hingga kembang dlm mangkuk yg besar kemudian tuangkan campuran koko tadi sambil dipukul dengan speed perlahan (masih dengan mixer pemukul telur tadi). -Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul cara kaup & balik menggunakan senduk hingga hilang dari pandangan dan sebati. -Tuang dalam acuan yang telah dilengser dengan minyak masak bahagian dasar & tepinya & dialas dengan kertas minyak didasarnya. -Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Penutup periuk kukus mesti dibalut dengan kain bersih utk mengelakkan wap menitik di atas kek. -Sejukkan kek sebelum dihias dengan coklat ganache.

    CHOCOLATE GANACHE Sumber : Chef Anuar
    Bahan2 200 g whipping cream 250 g coklat masakan – potong kiub2 kecil sedikit esen vanilla
    Cara2 Panaskan whipping cream dan esen vanilla Matikan api. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga coklat larut

    Ak ni kalau boleh xnk guna tg kena timbang2 ni..leceh la....senang kaut..taruk je...senang..kan ak ad ckp dlu ak ade penah jual kek ni...ak p anta kat koperasi sekolah..bkn xlaku tau..tp nye..sebab kebetulan ms ak anta kek ni ke sekolah..kerajaan tgh berkempen psal budak2 yg obesiti ni...

    jd disebabkn kesedaran ak yg cepat ni..ak stop kan penghantaran ke sekolah2...hehehe... sebab ak tau kek ni manis...jd budak2 suka...bkn rezeki ak la kan...tp korg try la..mmg bergaya sgt resipi ni...

    salam sayang....t ak kongsi lagi resipi mudah2..dan cepat...syg u alls....muaxxx

No comments:

Post a Comment